logo walking trekking in lefkada
Poros View

Η Λευκάδα και η φύση της

Η Λευκάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις πανέμορφες παραλίες της. Ονόματα όπως Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα , Μύλος είναι γνωστά και ιδιαίτερα αγαπητά. Το νησί όμως δεν είναι μόνο παραλίες και ο καλύτερος τρόπος να το εξερευνήσετε είναι περπατώντας. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Λευκάδας με τους υψηλούς ορεινούς όγκους στο κέντρο, τις απόκρημνες δυτικές και νότιες ακτές και τις ηπιότερες απολήξεις στα βόρεια και ανατολικά προσφέρεται για περιπάτους σε τοπία γεμάτα αντιθέσεις και εναλλαγές: το απότομο με το ήπιο, το ανεμοδαρμένο με το απάνεμο, το απέραντο πέλαγος με το πεπερασμένο λιμναίο.

Σας προσφέρουμε την δυνατότητα να γνωρίσετε αυτή την άλλη όψη της Λευκάδας μέσα από οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές. Θαυμάστε την υπέροχη φύση της Λευκάδας ακολουθώντας παλιά μονοπάτια και νεότερους δρόμους. Ανακαλύψετε γραφικά ορεινά χωριά, παλιά μοναστήρια και τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όταν η οικονομία του νησιού βασίζονταν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αφήστε να σας κατακλύσουν τα χρώματα και τα αρώματα της πολυποίκιλης λευκαδίτικης φύσης και γνωρίστε τα σπάνια και κοινότερα φυτά και λουλούδια της. Γνωρίστε την φύση της Λευκάδας, πλούσια σε νερά, καταπράσινες κοιλάδες και φαράγγια, αλλά και εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους.

Ελάτε μαζί μας σε διαδρομές μακριά από τον μαζικό τουρισμό, ακολουθήστε τα μονοπάτια της ιστορίας και ανακαλύψτε την άλλη Λευκάδα των χρωμάτων και των αρωμάτων, την Λευκάδα της απόλυτης ηρεμίας.

one
two
one
two

Οι διαδρομές μας

Οδηγός στα περπατήματά μας είναι το βιβλίο της Linda Out «Περπατώντας», εκδόσεις Fagotto. Στο βιβλίο η συγγραφέας περιγράφει λεπτομερώς 30 διαδρομές στο νησί, που διακρίνονται για την μεγάλη ποικιλία και τις εναλλαγές του τοπίου. Ακολουθούμε κατά κανόνα το βιβλίο με κάποιες αλλαγές που έχουμε κάνει στα χρόνια που περπατάμε στο νησί. Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να αποφεύγουμε τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και φροντίζουμε για ένα ευχάριστο τέλος των διαδρομών στα καφενεία των χωριών. Το πρόγραμμα δημιουργείται από την ομάδα και προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες και την περιπατητική ικανότητα κάθε ομάδας.

Εδώ σας παρουσιάζουμε σύντομα τρεις διαδρομές.

Διαδρομή Κολυβάτα

ΚΟΛΥΒΑΤΑ – ΔΑΣΟΣ ΣΚΑΡΩΝ – ΚΟΛΥΒΑΤΑ

(14 χλμ. – 4 ½ ώρες)

Μία υπέροχη διαδρομή μέσα από το μοναδικό στο είδος του δρυόδασος του όρους Σκάροι. Όλη η διαδρομή είναι σε μονοπάτια η χωμάτινους δρόμους. Δεν συναντάμε καθόλου άσφαλτο.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή...

Ξεκινάμε από το χωριό Κολυβάτα και ανηφορίζουμε προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που ιδρύθηκε το 1611. Συνεχίζουμε την ανάβασή μας ακολουθώντας ένα παλιό εντυπωσιακό μονοπάτι ως την κορυφή του βουνού όπου κυριαρχούν οι σπάνιες βελανιδιές των Σκάρων. Συνεχίζουμε σε χωμάτινο δρόμο και ύστερα από λίγα λεπτά η εκπληκτική θέα προς το Νυδρί και τα νησιά μας ανταμείβει για τον κόπο μας. Αν θέλουμε κάνουμε μια παράκαμψη προς τις κεραίες απ’ όπου η θέα είναι εντυπωσιακότερη. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο, κατηφορίζοντας προς το μοναστήρι της κόκκινης εκκλησιάς, που χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Από εδώ συνεχίζουμε σε ένα εκπληκτικό μονοπάτι μέσα στο δάσος, με τα δέντρα να σχηματίζουν θόλο πάνω από τα κεφάλια μας για να επιστρέψουμε στην αρχή της διαδρομής.

Διαδρομή Κολυβάτα

ΚΑΡΥΑ – ΡΕΚΑΤΣΙΝΑΤΑ- ΚΑΡΥΑ

(5.1 χλμ. – 2 ώρες)

Μια διαδρομή στην κεντρική Λευκάδα. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της έχει ασφαλτοστρωθεί. Ξεκινάμε από το ορεινό κεφαλοχώρι της Καρυάς και ανηφορίζουμε αφήνοντας πίσω μας τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Η διαδρομή μας προσφέρει υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Καρυάς, τα γύρω χωριά, διασκορπισμένα στους λόφους, την πόλη της Λευκάδας και τις ακτές της Ηπείρου...

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή...

Με μια παράκαμψη λίγων λεπτών μπορούμε να απολαύσουμε και την θέα προς τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, τα νησιά και τις Ακαρνανικές κορυφογραμμές. Συνεχίζουμε ως το εκκλησάκι του αγίου Κωνσταντίνου, ένα υπέροχο μέρος για στάση για ξεκούραση. Στην συνέχεια ακολουθώντας ένα παλιό μονοπάτι, φθάνουμε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Ρεκατσινάτα και κατηφορίζουμε προς την Καρυά. Στην φημισμένη πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια θα απολαύσουμε τον καφέ μας.

Διαδρομή Κολυβάτα

ΕΓΚΛΟΥΒΗ – ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ – ΕΓΚΛΟΥΒΗ

( 6.1 χλμ. -2 ½ ώρες)

Μια διαδρομή στην ορεινή Λευκάδα. Ένα μέρος της είναι άσφαλτος. Ξεκινάμε από την πλατεία της Εγκλουβής και ανηφορίζουμε μέσα από παλιά μονοπάτια προς το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. ...

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή...

Διασχίζουμε πολλά αμπέλια, αποτέλεσμα του μόχθου των προηγουμένων γενιών που εκμεταλλεύτηκαν κάθε σπιθαμή τόπου που μπορούσε να καλλιεργηθεί. Στην κορυφή το οροπέδιο με το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου και τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, εδώ καλλιεργούνται οι περίφημες φακές Εγκλουβής και ολόκληρο το χωριό ζούσε εδώ την περίοδο της συγκομιδής: πέτρινα σπίτια, ανεμόμυλοι, αλώνια. Στην συνέχεια ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι για να κατηφορίσουμε ξανά προς την Εγκλουβή. Και το οποίο διασχίζει ένα μοναδικό τοπίο: άγονο, αμμώδες ανάμεσα στις κορυφές των βουνών. Από εδώ η θέα προς την Εγκλουβή και την θάλασσα μας συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή.


Πως μπορείτε να συμμετάσχετε

Διοργανώνουμε περιπάτους όλο τον χρόνο εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο προσφέρουμε ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει περιπάτους, διαμονή και γεύματα. Τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο – Μάρτιο) η πρόσβαση στη Λευκάδα είναι δυσκολότερη αφού γίνεται μόνο οδικώς. Ακόμη οι δυνατότητες διαμονής και σίτισης είναι περιορισμένες. Κατόπιν συνεννοήσεως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Ξεκινάμε τις εξορμήσεις μας από το χωριό Άγιος Νικήτας, και μεταβαίνουμε με αμάξι για την εκκίνηση του περπατήματος. Οι διαδρομές έχουν διάρκεια από 2 έως 5 ώρες. Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγουμε τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Στο τέλος της διαδρομής σταματάμε για καφέ σε κάποιο χωριό, αν αυτό είναι δυνατό, και επιστρέφουμε στον Άγιο Νικήτα. Είμαστε ευέλικτοι στο πρόγραμμα και όλοι μαζί μπορούμε να το καθορίζουμε η να το αλλάζουμε.

Σκοπεύουμε να κάνουμε περιπάτους ανά δύο ημέρες, ώστε να μπορείτε να επισκεφθείτε και τις διάσημες παραλίες του νησιού. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει αν το θέλετε.

Τι είπαν για τους περιπάτους μας


Επικοινωνήστε μαζί μας..!

Σας αρέσει η πεζοπορία;
Στείλτε μας μήνυμα...

Άγιος Νικήτας, Λευκάδα

Τηλ.: +30 26450 97119

Email: wildsea.gr@gmail.com


'